“Ons droomhuis op het mooiste plekje in Nooitgedacht”

Het is een opvallende verschijning in Nooitgedacht. Het volledig houten huis van de familie Van der Hoeven, op een prachtige plek tegenover het vennetje. “Samen met mijn vrouw heb ik een plan voor ons droomhuis gemaakt, de architect heeft het vervolgens uitgewerkt,” vertelt Bert van der Hoeven. Binnen vijf maanden stond hun droomwoning er. Bert: “Mijn gouden tip is om een goede architect in handen te nemen.”

Foto

Het mooiste plekje

Bert woont nu bijna een jaar in Nooitgedacht, samen met zijn vrouw en dochter. Ze hoefden niet van ver te komen. “We hoefden niet te verhuizen, we woonden prima in onze woning in Rolde. We hadden altijd nog eens de droom om een eigen huis te bouwen. Maar de perfecte locatie daarvoor hadden we nog niet gevonden. Totdat deze kavels in Nooitgedacht te koop kwamen. Wij vinden dit het mooiste plekje in de woonwijk; in een groene omgeving, tegenover het vennetje”.

Een eigen huis bouwen, waar begin je?

“Het belangrijkste was dat we ons eigen huis verkochten. Gelukkig ging dit bij ons erg snel, ondanks dat we in de ‘slechte tijd’ zaten,” vertelt Bert. “We hadden ondertussen al een optie genomen op de kavel in Nooitgedacht. De optie had toen nog een termijn van zes maanden, dus voordat de overdracht was hadden we voldoende tijd om onze plannen te maken.”

Bert werk zelf als bouwkundige bij TEAM 4 Architecten en had al een aardig idee bij zijn nieuwe woning. “We hebben gekeken hoeveel vierkante meter we ongeveer wilden bouwen en wat ons dat ging kosten. Mijn vrouw en ik hebben samen het plan gemaakt. Vervolgens heeft de architect het uitgewerkt.” En daar komt ook de gemeente om de hoek kijken. “De plannen moeten voldoen aan de welstandseisen die de gemeente heeft bepaald. De welstandcommissie is flexibel en eigenlijk zijn we daar vrij snel uitgekomen.”

Hoofdaannemer van je eigen project

In juni is de bouw van de woning gestart en in oktober woonde familie Van der Hoeven er al. Dat is snel! “We hebben gewerkt met verschillende aannemers, ik trad zelf op als hoofdaannemer. Erg leuk om te ervaren! In de zomervakantie, toen de bouwvakkers vrij waren, heb ik zelf een hoop klussen aangepakt: de isolatie langs de fundering, de plafonds aanbrengen, de keuken, badkamer en wc inbouwen.” Handig, als je dit zelf al goed in de vingers hebt. Toch raadt Bert mensen zonder deze ervaring aan om wel een hoofdaannemer aan te nemen: “Het is best pittig, je moet de aannemers behoorlijk achter de broek aan zitten.”

De snelle bouw heeft ook te maken met het materiaal waarvan de woning is gemaakt, vertelt Bert. “De houten elementen kwamen geprefabriceerd op de locatie en in één week was het volledig bouwkundige raamwerk in elkaar gezet.” Meer informatie over de bouw staat ook op de website van TEAM 4 Architecten.

Een positieve uitwisseling

Ondertussen woont de familie er alweer bijna een jaar. En het bevalt ze goed in Nooitgedacht. “Het wonen hier is erg prettig. De rust en natuur is de reden dat we voor Nooitgedacht hebben gekozen, en dat is gelukt! Daarnaast hebben we veel ruimte, we hebben een grote kavel met een mooie tuin. Genieten!”

Ook het contact met de bewoners van de Trans ervaren ze positief. “Het is mooi om te zien dat de bewoners deel uit maken van de samenleving. Ze fietsen of lopen regelmatig voor ons huis langs, en dan zwaaien we even! Wij ervaren het als een positieve uitwisseling.”