In gesprek met Tonnis Bouman, de ontwerper van de Parkvilla's

In Nooitgedacht worden zeventien (halfvrijstaande) villa’s gebouwd. Uniek en prachtig gelegen aan een mooie bosrand. Tonnis Bouman uit Groningen ontwierp de woningen.

Nooitgedacht is een waanzinnig gebied met unieke historie. Vier monniken trokken hier lang geleden naar toe om een opvang voor gehandicapten te realiseren. Tot begin jaren 70 was dat een groot succes en maakte het gebied een grote groei door. Later is het gebied verder uitgegroeid naar een woonwijk. Een nieuwbouwwijk met een unieke bomenstructuur die de monniken hebben nagelaten.”

Inspiratie

De groene bosrand, de bomenstructuur en het dorpse karakter zijn voor Bouman inspiratie geweest voor het ontwerp van de Parkvilla’s. “Stedelijk bouwen past niet in deze woonwijk. Mooie solitaire woningen, dat moesten het worden! Maar allemaal vrijstaande woning is erg duur voor de verkoop. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een mix van vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. Geplaatst in een soort eiland dat gevormd is door de bomen. Het verkeer kan niet door ‘de wijk’ heen rijden. Dat voldoet aan het beeld van een dorpje. Het houten materiaal in de gevel past goed in de groene omgeving.” 

180 graden gedraaid

Een standaard twee-onder-een-kapwoning was voor Bouman geen optie. Dat past niet op deze plek in de wijk. Door te spelen met de stand van de woningen, heeft Bouman een heel ander aanzicht weten te creëren. “Ik heb de 2-onder-1-kapwoningen 180 graden ten opzichte van elkaar gedraaid. Het heeft een mooi effect. En door de draai liggen de tuinen niet naast elkaar. Je zit dus heel vrij in je eigen tuin.”

Schuin en duurzaam dak

Wat ook bijdraagt aan de uitstraling van de woning is het schuine dak. Om te voldoen aan de EPC waarde, zijn de daken bekleed met zonnepanelen. “Ik had aanvankelijk mijn twijfels, maar het is mooi uitgepakt! Door het dak volledig te bekleden met zonnepanelen is het één geheel geworden. Om ervoor te zorgen dat elke woning voldoende energie opwekt, zijn sommige woningen nog een kwartslag gedraaid. Nu staan de woningen West-Oost, Oost-Zuid en West-Zuid georiënteerd. Daarmee kunnen ze voldoende energie opwekken.” Om het geheel mooi af te werken is er een zinken randje om het lessenaars dak met zonnepanelen  geplaatst.

Eigen indeling

Als je een woning koopt, wil je graag je eigen indeling bepalen. Daar heeft Bouman in het ontwerp rekening mee gehouden. De begane grond heeft een royale ruimte en kan naar eigen wens worden ingericht. Er is bijvoorbeeld plek voor een badkamer en slaapkamer op de benedenverdieping, zodat mensen er kunnen blijven wonen totdat ze oud zijn. “Het is belangrijk dat een woning aansluit bij de wensen van de klant. Met deze flexibiliteit is dat mogelijk!”

Foto van Tonnis Bouman

Tonnis Bouman, de ontwerper van de Parkvilla's