“Het bouwproces is prachtig om te volgen!”

Elnora woont samen met haar partner Gea op de eerste hofkavel in Nooitgedacht. Het is de eerste keer dat ze hun eigen woning hebben gebouwd. Wij vroegen ze naar hun ervaringen. “We hebben ons eigen droomhuis kunnen bouwen dat voldoet aan onze woonwensen. Dat is een groot voordeel van je eigen woning bouwen. En het bouwproces is prachtig om te volgen.”

Interview hofkavel

“Of het al ons plan was om een eigen woning te bouwen? Nee hoor! We wilden graag weg uit de stad. Een huis met een tuin en garage, dat was onze wens. We zijn op zoek gegaan naar een woning in de omgeving van Assen. Al vrij snel kwamen we er achter dat een bestaande woning het niet werd. Toen kwamen we terecht in Nooitgedacht. We hebben verschillende projectwoningen en kavels bekeken. En het is de hofkavel geworden!”

Regelen, vergelijken en gesprekken voeren

Het is de eerste keer dat Elnora en Gea hun eigen huis hebben gebouwd. Elnora: “Nou ja, het bouwen doet de aannemer natuurlijk. Het is vooral veel regelen, vergelijken en gesprekken voeren.” Na het gesprek met de hypotheekverstrekker volgt een gesprek met de aannemer. “We hebben op internet verschillende aannemers gevonden. Iedereen biedt een standaard woning aan, die je kunt uitbreiden met verschillende opties. We hebben met een aantal aannemers gesproken en uiteindelijk een keuze gemaakt.”

Vervolgens is het stel met de architect om tafel gegaan. “We wilden graag een extra kamer boven, twee kleine sierschoorstenen, ‘oortjes’ aan de buitenkant van de woning en een erker aan de voorkant. Zo hebben we van de basiswoning onze eigen woning gemaakt. Daarna zijn we een aantal keer bij de aannemer langs geweest op de puntjes op de ‘i’ te zetten en is de bouw van start gegaan.”

Het bouwproces

Binnen een half jaar stond de woning er. “Het bouwproces is prachtig om te volgen!”, vertelt Elnora. Ze zijn erg betrokken geweest bij de bouw van de woning. “Het is echt gaaf om te zien wat er in een paar dagen kan gebeuren. Het dak zat er bijvoorbeeld in twee dagen op.” Een gouden tip om ervoor te zorgen dat het bouwproces goed verloopt heeft het stel niet echt: “Wees gewoon goed voorbereid op alles wat op je af kan komen. Denk bijvoorbeeld aan de praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals het inschakelen van nutsbedrijven en de afvoer van zwart grond. Twijfel niet, gewoon doen!”

Genieten met volle teugen

En nu wonen ze er alweer een half jaar. Elnora en Gea genieten met volle teugen van hun nieuwe woning. Gea: “Het is heel plezierig wonen. Als je Nooitgedacht in rijdt heb je het idee dat je een ‘park’ binnenkomt. Dat is echt heel anders dan een stad. De rust in de woonwijk is heerlijk.”

Ook het contact met de buren en De Trans is goed, vertellen ze. “De bewoners van de Trans hebben door het bouwen in Nooitgedacht veel van hun bekende woonomgeving moeten inleveren, maar zorgen nog steeds voor een plezierige sfeer in deze woonwijk. Het is belangrijk dat toekomstige bewoners er rekening mee houden dat wij bij de bewoners van de Trans komen wonen en niet andersom. Het aanpassen zal dan ook vanuit ons moeten komen. Wij vinden het in ieder geval erg leuk om met onze nieuwe, gezellige buren een praatje te maken!”

“Het is buitengewoon genieten in Nooitgedacht”