"Denk in mogelijkheden en durf keuzes te maken!"

Van EPC 0,2 naar nul-op-de-meter, dankzij de kavelkorting! Je wilt je eigen duurzame woning bouwen. Maar dat is toch veel te duur? Dankzij de kavelkorting wordt het toch een optie. Renate en Simon zijn bijna klaar met de bouw van hun duurzame, houten woning op de Veldkavel.

Daarvoor hebben zij gebruik gemaakt van de kavelkorting van de gemeente Aa en Hunze. Lees hoe ze het hebben aangepakt!

bord kavelkorting

Welstandsvrij: bouwen wat we zelf willen!

Renate en Simon wilden graag een klein, duurzaam, houten huis met een flinke tuin. Op de veldkavels in Nooitgedacht mag welstandsvrij gebouwd worden. Dat sprak Renate en Simon aan! “Omdat we dan het huis konden bouwen wat we zelf wilden; klein en van hout. Toen we in de woonwijk zijn gaan kijken, waren we meteen verkocht! Er staan prachtige bomen en Nooitgedacht heeft een groene omgeving.” 

Nul-op-de-meter

De kavelkorting heeft Renate en Simon gestimuleerd om een nul-op-de-meter-woning te bouwen. “We wilden een duurzame woning zonder gasaansluiting. We hadden al een flink aantal zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp meegenomen in ons ontwerp, om onze nieuwe woning te verwarmen. In eerste instantie streefden we naar een EPC van 0,2. Door de kavelkorting hadden we geld om nog meer zonnepanelen te kopen en het huis nog beter te isoleren. We kwamen erachter dat je extra hypotheek kunt krijgen als je nul-op-de-meter huis bouwt. Toen zijn we gaan rekenen! Met de kavelkorting en het stukje extra hypotheek kunnen we nu een nul-op-de-meter huis bouwen.”

Denk in mogelijkheden en durf keuzes te maken!

Er is meer mogelijk dan wat je in eerste instantie denkt, vertelt Renate. “Wij dachten eerst al dat we de grond nooit konden kopen. Een nul-op-de-meter huis was helemaal onbetaalbaar! Maar je moet gewoon uitzoeken wat wel mogelijk is. Omdat we hebben gekozen voor een relatief klein, houten huis kunnen we het zo energiezuinig maken.

Je moet keuzes durven maken. Wij willen bewust geen gasaansluiting. Ook hebben we maar één wc, geen bad en geen chique houtkachel. Daar staat tegenover dat het huis wel heel behaaglijk zal zijn door de vloerverwarming en de afwerking met veel hout. Het is klein, maar heeft hoge plafonds en grote ramen met uitzicht op de tuin. Bedenk wat je echt belangrijk vindt, maar ook wat je niet nodig hebt. We hadden twee jaar geleden nooit kunnen vermoeden dat het ons allemaal zou lukken!