Van EPC 0,2 naar nul-op-de-meter dankzij de kavelkorting!

Maandag 30 oktober heeft wethouder Co Lambert een cheque van € 5.000,- overhandigd aan de familie Plantinga. Deze cheque kregen zij omdat ze energieneutraal bouwen in de woonwijk Nooitgedacht.

Wethouder Co Lambert: “Om de wijk Nooitgedacht te voorzien van groene woningen, besloten we een financiële prikkel te ontwikkelen. Een energieneutrale woning bouwen klinkt aantrekkelijk, maar vraagt wel om een extra investering. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Door de korting op de kavel te bieden, wordt het toch een optie.”

uitreiking cheque

Kavelkorting

Vanaf begin dit jaar verstrekt de gemeente Aa en Hunze kavelkortingen wanneer particulieren een energieneutrale woning gaan bouwen op een kavel van de gemeente. De gemeente wil hiermee energieneutraal bouwen stimuleren. Particulieren ontvangen 10 procent korting op een kavel, met een maximum van € 5.000,-. Om hiervoor in aanmerking te komen moet woning een EPC-waarde van 0 of kleiner dan 0 hebben. Diverse particulieren hebben hier al gebruik van gemaakt.

Eerste kortingen gegeven

De eerste kavelkortingen zijn inmiddels verstrekt. De familie Koops en de familie Plantinga hebben als eerste de aanvraag ingediend en beide hebben ze € 5.000,- ontvangen. Allebei hadden ze al het plan om een duurzame woning te bouwen. Met de kavelkorting hebben ze nu een nul-op-de-meter huis kunnen bouwen. Familie Plantinga-Zuiker: “We kwamen erachter dat je extra hypotheek kunt krijgen als je een nul-op-de-meter huis bouwt. Toen zijn we gaan rekenen! Met de kavelkorting en het stukje extra hypotheek kunnen we nu een nul-op-de-meter huis bouwen.”
Familie Koops: “Het is natuurlijk ook een investering die zich terugbetaalt via de verminderde energielasten. De kavelkorting is een mooie stimulans die bijdraagt aan duurzaam bouwen en wonen. Want als je dat kunt doen, moet je dat gewoon doen.”

Lees ook het hele interview met de familie Plantinga-Zuiker.